Współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym

4 grudnia 2019 roku rozpoczęła się nasza przygoda z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Uczelnia objęła szkołę patronatem. Grupa zainteresowanych uczniów z klas o profilu przyrodniczym pod opieką pani profesor Katarzyny Nowak będzie przez najbliższe 2 lata wzbogacać wiedzę i kształcić umiejętności w laboratoriach i w salach wykładowych uniwersytetu. Rozpoczynamy od Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

W środę 4 grudnia klasa Ih2 zainicjowała badania i doświadczenia, sprawdzając m.in. za pomocą różnych odczynników czystość mleka, ucząc się miareczkowania i korzystania z automatycznej pipety. Można było zauważyć, że niektórzy uczniowie to urodzeni laboranci. Młodzi badacze dowiedzieli się też, jak wprowadza się innowacje w branży spożywczej. Znajdowali się pod fachową opieką asystentów Katedry Jakości Produktów Mlecznych, pani Pauliny Bierzuńskiej i pana Łukasza Kaczyńskiego. W tej katedrze bada się konsystencję i teksturę serów, mleka fermentowanego, masła, lodów i innych produktów spożywczych. Przeprowadza się badania pilotażowe nowych i zmodyfikowanych produktów. W budynku biotechnologii widzieliśmy kolonie bakterii, drożdże i pleśnie, które w różnych celach są hodowane i badane. Dowiedzieliśmy się, jak powstają probiotyki i do czego służy w laboratorium agar.

Należy mieć nadzieję, że te warsztaty otwierają drogę do sukcesu przyszłym dietetykom i biotechnologom.